Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Лютий » 28 » Цикл "Стародруки та рукописні книги": Сінайський Кодекс
14:48
Цикл "Стародруки та рукописні книги": Сінайський Кодекс
Книга – джерело мудрості, схованка істин, послання прийдешнім поколінням із глибин віків. Проте сповна осягнути цей культурний феномен людської цивілізації – книгу – неможливо без прискіпливого аналізу першовитоків творення найдавніших видань. Але справа ця, як відомо, не проста, тому що вільний доступ до рідкісних екземплярів стародруків пересічна людина, зазвичай, отримати не може.

Із метою вирішення проблеми ширшого доступу до таких унікальних видань низкою провідних бібліотек світу реалізовуються проекти із оцифровування рукописний книг та стародруків. Багато таких проектів репрезентовано в інтернеті, що відкриває безпрецендентні можливості широкому загалу для ознайомлення із цими пам’ятками книготворення. Цією статтею розпочинаю цикл матеріалів про найуспішніші проекти із оцифровування рукописних книг та стародруків.


Сінайський Кодекс

http://www.codexsinaiticus.org

 

Що таке Сінайський Кодекс?

Сінайський Кодекс – одна із найвеличніших книг в історії людства. Вік рукопису – більше 1600 років. Цей античний манускрипт є християнською Біблією, написаною грецькою мовою. На сьогоднішній день ця рукописна книга вважається найбільш повною версією християнської Біблії, а також першою повною версією Нового Заповіту, яка дійшла до наших днів.








Рукопис був знайдений в 1844 році в монастирі Святої Катерини на Сінайському півострові. Пізніше він був розподілений поміж Єгиптом, Росією, Німеччиною та Британією. Як вважають науковці, від руйнації книгу врятувало сухе повітря пустелі, а також та обставина, що монастир, де знайшли манускрипт, лишився нетронутим.


Всього у цьому варіанті біблійних текстів близько 1460 сторінок розміром 40 на 35 сантметрів. Зображення близько 800 сторінок можна побачити на спеціалізованому інтернет-ресурсі за адресою www.codexsinaiticus.org.

На сайті міститься детальна інформація про книгу: її значення, історія творення, особливості змісту тощо. Сайт має низку мовних локалізацій, зокрема англійську та російську.

















Звичайно, найголовнішою частиною сайту є розділ «РУКОПИСЬ». Власне тут і містяться оцифровані зображення сторінок Сінайського Кодексу. Можливі варіанти перегляду зображень у прямому та боковому світлі. Реалізована дуже зручна система навігації по книзі вцілому та по кожному окремому аркуші зокрема, блок транскрипції та блок перекладу текстів російською, англійською, та німецькою мовами. Присутня опція багатопараметричного роздруку вибраних сторінок або їх фрагментів.

 
















Загалом сайт справляє гарне враження, зручний у використанні та інформативний. Якісно реалізована віртуальна «РУКОПИСЬ» створює ефект присутності та надає унікальну можливість детально та ефективно дослідити цей витвір людської культури.


Приємного ознайомлення!

Сергій Ткаченко


P.S.





Переглядів: 1610 | Додав: Sergiy_Tkachenko | Теги: Рукописні книги, Віртуальні бібліотеки, Стародруки, Сінайський Кодекс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]